Prečo práve bez lepku
Bezgluténová výživa – pôvodne určená pre ľudí, ktorí trpia na celiakiu – sa obľubuje čoraz viac. Mnohí ľudia sa pre ňu rozhodnú vedome preto, aby sa stránili gluténu vo svojom stravovaní. Bezgluténové pečivo má čoraz väčší význam a je základom tejto formy výživy.
Celiatickí pacienti trpia neznášanlivosť lepku v obilí. Postihnutým, ktorí konzumujú potraviny s obsahom gluténu, sa poškodzuje tenké črevo. Tieto osoby potom trpia zažívacími problémami a rôznymi nešpecifickými symptómami, čo chorobu ešte sťažuje. Jedinou liečbou je bezgluténová diéta.
Práve výroba pečiva bez gluténu je zvláštna výzva. Glutén sa vyskytuje ako štruktúrovaná bielkovina v obilí ako pšenica, špalda, raž, ovos a jačmeň a a dodáva týmto surovinám pečné schopnosti.
IREKS ENZYMA, s.r.o. – odborníci na bezlepkové výrobky
Bezlepkový znamená, že potravina nesmie obsahovať viac ako 20 mg lepku v 1 kg potraviny v stave, akom sa podáva konečnému spotrebiteľovi.
Naše bezlepkové chleby a pečivo vyrábame zo zmesi pripravovaných spoločnosťou IREKS ENZYMA, s.r.o. táto spoločnosť je zárukou:
- použitia starostlivo vybraných a vysoko kvalitných bezlepkových surovín,
- spracovania surovín v špeciálnych uzavretých dávkovacích kontajneroch, aby sa zabránilo krížovej kontaminácii so surovinami, ktoré obsahujú lepok,
- všetky vyrobené šarže sa kontrolujú na obsah lepku vo vlastnom laboratóriu
Zmesi z IREKSU boli vyvinuté odborníkmi, ktorí sa venujú oblasti bezlepkového pečiva a tieto zmesi boli široko testované.