Pohánka

Výrobca:

Pohankový mlýn Šmajstrla s.r.o.,

Kopaná 806,

744 01 Frenštát pod Radhoštěm

Dôležité  o pohánke

Pohánka je bezlepková potravina. Pochádza z chladných oblastí strednej Ázie. Do Európy sa dostala v stredoveku.

Obsahuje 18 rôznych aminokyselín, zinok, meď, selén, mangán, a ďalšie stopové prvky. Z vitamínov obsahuje vitamín B1 thiamín, B2 riboflavín, B3 niacín, vitamín C a E. Pohánka obsahuje RUTÍN. Rutín je látka napomáhajúca pri spevňovaní steny ciev, pohánka  napomáha  zamedzeniu tvorbe krvných zrazenín, pomáha zvyšovať pružnosť krvných kapilár a pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi. Rutín je niekedy označovaný ako vitamín P. Pohánka obsahuje tiež vlákninu, pomáha posilňovať imunitu vďaka obsahu zinku a vitamínu C.

Spôsob spracovania pohánky a použitie

Pri spracovaní pohánky sa používa technológia tradičného mechanického spôsobu lúpania. Mechanické lúpanie je založené na opakovanom spôsobe obrusovania obalových  vrstiev zrna pohánky medzi mlynskými kameňmi. Technologický proces mechanického spracovania lúpania pohánky  zachováva pôvodné chuťové vlastnosti pohánke spolu s dietetickými hodnotami, pričom v pohánke zostávajú zachované všetky vitamíny a ďalšie hodnotné látky.

Jej použitie je široké. Pohánka je bezlepková potravina preto ju používajú predovšetkým ľudia trpiaci celiakiou, ale jej výživové hodnoty by mala využívať aj naša tradičná kuchyňa podobne ako ryžu. Používa sa v kuchyni, ako príloha, na prípravu šalátov, placiek, nátierok , na zahustenie, na prípravu rizota, plnky, slaného pečiva, sladkých raňajok a pod. Jej príprava je vhodná najme v zime, má totiž hrejivé účinky na organizmus. Používa sa  celé zrno, lámanka, vločky, múka, cestovina, chrumky, pohánkový  med, pohánkové šupky sa používajú  na výrobu vankúšov a hračiek pre deti s liečivými účinkami.