Prečo jesť kváskový chlieb

Kvasený chlieb čistí steny čriev, zabraňuje premnoženiu zdraviu škodlivých kvasiniek a pliesni a tak zlepšuje ich schopnosť prijímať živiny a vylučovať škodliviny. Zlepšuje trávenie, odstraňuje problémy s nafukovaním. Chráni pred vznikom rakoviny hrubého čreva a konečníka. Vysoký obsah vlhkej vlákniny zaručuje dostatočnú vlhkosť trávenej hmoty v hrubom čreve a tak odstraňuje rýchle a prirodzene zápchu.

Vláknina viaže škodlivé látky a odvádza ich z tela. Taktiež uľahčuje trávenie malého množstva ražného lepku sekalinu, ktorý v chlebe zostal po vykysnutí. Sekalin je omnoho menej škodlivý, ako pšeničný lepok gliadin. Raž na rozdiel od pšenice neprispieva k tvorbe tukov a hlienu a obmedzuje sklon k prejedaniu. Prirodzene sa chudne. Kvasený chlieb má všetkých päť základných chutí. Spoločne zo zeleninou tvorí dobrý základ jedálneho lístka jeho priaznivé účinky pocítite už po niekoľkých dňoch. Pôsobí proti nadváhe, zápche, zahlienení, zápalom, akné, mykózam, alergiam, čistí krv, je vhodný pre diabetikov a deti, zvyšuje odolnosť a vitalitu.

Potrebné je ale, nevyhnutne obmedziť spotrebu ostatných výrobkov z obilia a mlieka, kde sú škodlivé lepivé bielkoviny pšeničný lepok gliadin a mliečna bielkovina kasein. Spoločne s tvrdou vodou sú to najhoršie zložky našej stravy. Upchávajú a zanášajú po celé roky telo a sú jednou z hlavných príčin vzniku civilizačných ochorení.